René van Rijckevorsel Premium Corner

Zweden en Finnen bij NAVO? Turkse ‘spelletjes’ gaan door

06 juli 2022Leestijd: 3 minuten

Brussel kijkt bezorgd naar het ratificatieproces van het Zweedse en Finse NAVO-lidmaatschap. Erdogan kan besluiten om het in Madrid bereikte akkoord niet aan het parlement voor te leggen als de twee noordelijke rechtsstaten niet aan de Turkse wensen voldoen. Het zou niet de eerste keer zijn dat Turkije hard ball speelt in de NAVO, schrijft René van Rijckevorsel.

Vorige week leek de wedstrijd gespeeld. Turkije ging tijdens de NAVO-top in Madrid akkoord met toetreding van Finland en Zweden. Langdurig gemok had Ankara wel wat opgeleverd. In ruil kreeg Turkije toezeggingen van de twee noordelijke landen.

Luister ook de podcast BruXL met René van Rijckevorsel:

Zo wordt een door Zweden ingestelde eenzijdige wapenboycot tegen Turkije herroepen. Ook hebben Zweden en Finland beloofd geen ‘vrij spel’ meer te verlenen aan de Koerden die er politiek asiel vonden en vanuit ballingschap Turkije proberen te destabiliseren. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschouwt Koerden als terroristen.

Ook wordt alom aangenomen dat de andere lidstaten van de NAVO toezeggingen hebben gedaan aan de Turken op militair materieel gebied. De Amerikanen zullen hun blokkade op het leveren van F16’s aan Turkije staken.

Feestelijke ondertekening van de toetredingsprotocollen

Gisteren ondertekenden alle dertig NAVO-leden, inclusief Turkije dus, feestelijk in Brussel de protocollen die moeten leiden tot toetreding van Finland en Zweden. Voor de officiële toetreding moeten de parlementen van alle lidstaten nog hun instemming geven. Dat ratificatieproces gaat maanden duren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.