Robbert de Witt Premium Corner

Kunst en Jodenhaat vormen giftige cocktail in Duitsland

05 juli 2022Leestijd: 3 minuten

Kunst moet schuren, en een internationaal vermaarde manifestatie over hedendaagse kunst hoort natuurlijk voor ophef te zorgen, schrijft Robbert de Witt. Toch zullen de organisatoren van Documenta in de Duitse stad Kassel met weinig tevredenheid terugkijken op de nationale discussie die zich in Duitsland ontspon.

Het gaat niet om zomaar een tentoonstelling. Sinds de eerste editie in 1955 geldt Documenta als een van de meest toonaangevende evenementen voor hedendaagse kunst. Eens in de vijf jaar verandert Kassel, Midden-Duitsland, in een walhalla voor kunstliefhebbers uit de hele wereld. Er komen er bijna een miljoen op af.

Inmiddels is ook de Duitse kunstwereld overtuigd van de onwenselijkheid van een louter westerse blik op kunst en eigen cultuur. En dus mocht het Indonesische kunstenaarscollectief ruangrupa deze keer Documenta 15 samenstellen. Op de dag van de opening werd een metersgroot drieluik onthuld, met de titel People’s Socie­ty. Het stamt al uit 2002 en toont volgens de Indonesische kunstenaars partijen die profiteerden van de massamoord op Indonesische communisten in de jaren zestig. Te zien op het doek zijn onder meer een varken met een davidster en een man met pijpenkrullen, een sigaar in zijn mond en SS-tekens op zijn (Joodse) hoed.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Robbert de Witt is redactiechef bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Duitsers: Joden buiten hun slachtofferschap uit

Dergelijk antisemitisme ligt in Duitsland met zijn geschiedenis van Jodenvervolging uiteraard bijzonder gevoelig. Maar uit een peiling begin mei bleek dat bijna een kwart van de Duitsers ‘antisemitische gevoelens’ heeft. Zij vinden onder meer dat Joden te veel financiële macht in de wereld hebben en dat zij hun slachtofferschap uitbuiten.

Schokkend voor veel Duitsers is dat antisemitische denkbeelden niet alleen onder moslims en aan de extreme politieke randjes zijn te vinden, maar blijkens het onderzoek ook terrein winnen in het politieke midden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,60 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.