René van Rijckevorsel Premium Corner

AUKUS bevestigt: de EU is geopolitiek irrelevant

18 september 2021Leestijd: 3 minuten

‘Afghanistan’ was op geopolitiek gebied kinderspel bij de strategische samenwerking die Canberra, Londen en Washington deze week tot verbazing van Brussel aankondigden: AUKUS. De Europese Unie, druk in de weer met de eigen ‘strategische autonomie’, is weer eens gewezen op haar nederige positie in de grotemensenwereld, schrijft René van Rijckevorsel.

En weer wist de Europese Unie van niets. Zoals een maand geleden het vertrek van de Amerikanen uit Kabul als donderslag bij heldere hemel kwam, zo was nu de aankondiging van een militair strategisch samenwerkingsverband tussen Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten (A-UK-US) een complete verrassing in Brussel.

Niet in het minst doordat in één moeite door een Australische order van minstens 34 miljard euro voor Franse dieselonderzeeërs werd geannuleerd. De aanbesteding gaat nu naar de Amerikanen, die kernonderzeeërs gaan leveren. AUKUS is er vooral om de Chinese militaire opmars in onder meer de Zuid-Chinese Zee te blokkeren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.