Verkiezingen Egypte begonnen, nu al een bomaanslag

26 mei 2014Leestijd: 1 minuut

Bij een stembureau in de stad El-Mahalla El-Kubra, in het noorden van Egypte, is een bom tot ontploffing gebracht. Autoriteiten hebben geen mededelingen gedaan over een mogelijk aantal slachtoffers.

In Egypte zijn maandag de presidentsverkiezingen van start gegaan. Ex-legerleider Abdel-Fattah al-Sisi geldt als de belangrijkste kandidaat voor het presidentschap.

Hij ligt in de peilingen ver voor op zijn grootste concurrent, de linkse politicus Hamdeen Sabahi. Van Al-Sisi wordt gehoopt dat hij de stabiliteit in het land terug zal brengen.

Chaos

Drie jaar na de val van het Mubarak-regime, is Egypte niet veel verder gekomen. Het land verkeert in grote chaos.

Nadat de eerste democratisch gekozen president van Egypte, Mohammed Morsi, in juli vorig jaar middels een staatsgreep werd afgezet, werd Al-Sisi vooral door niet-moslims gezien als de ideale presidentskandidaat. Al-Sisi moet de in het slop geraakte Egyptische economie weer nieuw leven inblazen.

Moslimbroeders

De Moslimbroederschap van oud-president Morsi wordt sinds zijn afzetting beschouwd als een terroristische organisatie. Het presidentschap van de 59-jarige Al-Sisi zal daar geen verandering in brengen.

Als Al-Sisi wordt gekozen, is hij de zesde hoge officier die Egypte leidt sinds de militaire staatsgreep van 1952. De presidentsverkiezingen duren tot en met dinsdag.