Pro-Russische separatisten weigeren wapens in te leveren

18 april 2014Leestijd: 1 minuut

De pro-Russische separatisten in de Oost-Oekraïense stad Donetsk zullen zich niet houden aan het akkoord dat afgelopen donderdag bij het topoverleg in Genève werd gesloten, omdat de huidige Oekraïense regering in hun ogen illegaal is.

Volgens het akkoord tussen Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie, moeten alle illegale gewapende groepen in Oekraïne worden ontwapend en bezette overheidsgebouwen in het oosten van het land worden teruggegeven.

De groepering, die zich de Donetsk Volksrepubliek noemt, zegt het regeringsgebouw pas te verlaten als de ‘illegale’ regering in Kiev het parlement en de presidentsgebouwen heeft verlaten. Een andere protestgroep stelde niet weg te gaan voordat de pro-Europese demonstranten op het Maidan-plein in Kiev zijn vertrokken, zo meldt de BBC.

Obama

Hiermee lijken de spanningen in Oost-Oekraïne aan te houden. De veelal bewapende pro-Russische separatisten bezetten staatsgebouwen in minstens negen steden en dorpen.

Eerder sprak de Amerikaanse president Obama zijn twijfels uit over de kans van slagen van het akkoord.  Hij zei gezien eerdere gebeurtenissen niet te verwachten dat Rusland zich aan de afspraken zal houden.