Bayern-voorzitter Hoeness accepteert celstraf en treedt af

14 maart 2014Leestijd: 2 minuten

Uli Hoeness heeft vrijdag bekendgemaakt niet in hoger beroep te gaan tegen zijn straf. Ook liet de 62-jarige weten af te treden als voorzitter van Bayern München.

Hoeness werd donderdag veroordeeld tot 3,5 jaar cel wegens zware belastingfraude.

De voorzitter heeft in totaal zo’n 27,2 miljoen euro aan belastingen ontdoken. De openbare aanklager had 5,5 jaar geëist.

Fout

In een verklaring liet Hoeness weten ‘na een gesprek met zijn familie’ af te zien van hoger beroep en zijn taken als voorzitter van Bayern München neer te leggen.

Het Duitse voetbalicoon noemde de belastingontduiking ‘de fout van zijn leven’ en zei dat zijn besluit overeenkomt met zijn begrip ‘van fatsoen, houding  en persoonlijke verantwoordelijkheid’.

Daarnaast wil Hoeness op deze manier ‘schade weghouden’ bij Bayern München . Hij vindt de club zijn levenswerk en hoopt op een andere manier aan Bayern verbonden te blijven.

Verrassing

De beslissing komt als een verrassing. Donderdag had de advocaat van Hoeness nog aangekondigd een verzoek tot herziening te overwegen. De mogelijkheid bestaat dat de aanklager wel in beroep zal gaan.

Herbert Hainer, de baas van Adidas, neemt tot nader order de functie van Hoeness bij Bayern over.

Respect

In een reactie laat de club verder weten veel respect te hebben voor de beslissing van Hoeness om niet in beroep te gaan.

Hainer vult aan dat Hoeness ‘er wezenlijk voor verantwoordelijk is dat Bayern een van de meest succesvolle en aantrekkelijke clubs in de wereld is geworden’. De club is daarom veel dank verschuldigd aan Hoeness.