Vredesconferentie in Syrië: wat zijn de verwachtingen?

22 januari 2014Leestijd: 3 minuten

Vandaag begint de internationale vredesconferentie over Syrië in Zwitserland. Wat kunnen we verwachten?

Elsevier.nl zet de vijf belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

1. Wie doen er mee aan de conferentie?

Bij de conferentie schuiven delegaties van veertig landen aan, onder wie de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). De Syrische regering van president Bashar al-Assad, die veertien jaar geleden zijn vader Hafiz al-Assad opvolgde die bijna dertig jaar aan de macht was, stuurt een afvaardiging.

De Syrische Nationale Coalitie schuift aan als enige afvaardiging van de oppositie. Het is een samenwerking van verschillende oppositiegroepen als de Democratische Partij van het Volk, het Syrisch-Turkmeens Nationaal Blok, de Raad van de Syrische Revolutie en de Moslimbroederschap. De steun binnen het sterk verdeelde Syrië aan deze groep is beperkt.

 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

 

2. Wie doen er niet mee?

Een groot deel van de opstandelingen tegen Assad. Aan Al-Qa’ida gelieerde moslimstrijders en Koerdische strijders, die vooral in het noordoosten van Syrië steun hebben, zullen er bijvoorbeeld niet bij zijn.

Ook Iran, een belangrijke bondgenoot van Assad, is onder druk van de Verenigde Staten niet uitgenodigd.

3. Wat staat er op de agenda?

Het zal een dag vol formele toespraken worden in het Palace Hotel in de stad Montreux aan het meer van Genève. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon, Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische ambtsgenoot Sergei Lavrov, maar ook oppositieleider Ahmed Jarba zullen het woord voeren.

Het is de bedoeling dat vrijdag, in Genève, de echte onderhandelingen zullen beginnen, onder leiding van VN-bemiddelaar Lakhdar Brahimi. De eerste ronde daarvan zal tussen de zeven en tien dagen duren, heeft een Russische diplomaat gezegd. Na een kleine onderbreking volgt een tweede ronde.

4. Wat hopen de deelnemers te bereiken?

Tot vrede zal deze vredesconferentie zeker niet leiden, de verwachtingen zijn zeer bescheiden. Alleen al het feit dat de Syrische regering en tegenstanders met elkaar om tafel gaan, is een hele vooruitgang in de burgeroorlog die al sinds maart 2011 Syrië teistert en aan zeker honderddertigduizend mensen het leven heeft gekost.

Betrokkenen verwachten hoogstens kleine afspraken, over internationale hulp die naar Syrische burgers in nood kan worden gebracht. Misschien worden er afspraken gemaakt over de uitwisseling van gevangenen of over een staak-het-vuren in bepaalde gebieden. Maar Assad is geenszins van plan om het veld te ruimen.

5. Wat zijn de belangrijkste struikelblokken?

De macht in Syrië is geografisch gezien al zeker een jaar grofweg hetzelfde verdeeld. Aanvallen van rebellen of van het regeringsleger zorgen hooguit voor verschuivingen. Het aantal strijdende partijen is zo groot en hun doel (een democratie, een islamitische staat, een eigen Koerdische staat, een voortzetting van het zittende regime) is zo verschillend dat een oplossing ver weg is.

De uitgangspunten waarmee de partijen in Zwitserland om de tafel gaan, lopen dan ook sterk uiteen. De Verenigde Staten en de Syrische Nationale Coalitie willen dat er een einde komt aan het Assad-tijdperk. Rusland, dat Assad steunt, vindt dat niet nodig.

Assad zelf presenteert de onderhandelingen als ‘de regering tegen de terroristen’. De Syrische Nationale Coalitie wilde in eerste instantie überhaupt niet aansluiten als niet zeker was dat Assad zou opstappen.