Timmermans: Nederlandse bedrijven moeten meer zaken doen in Israël

20 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Nederlandse bedrijvigheid in Israël is goed voor het vredesproces in het Midden-Oosten. Het is dus niet de bedoeling dat diplomaten het terugtrekken van Nederlandse bedrijven uit het gebied toejuichen.

Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandag bij het EO-programma Knevel & Van den Brink.

PGGM

De bewindsman ging in op een Tweet van ambassadeur in Qatar Yvette van Eechoud waarin enthousiasme zou worden geuit over het besluit van pensioenfonds PGGM om zich terug te trekken uit Israël.

‘Dat is niet de bedoeling,’ zei Timmermans. ‘Nederland wil juist dat er meer wordt samengewerkt tussen Nederlandse en Israëlische bedrijven, dat is goed voor het vredesproces. Laten we ons daarom zeker niet bemoeien met hoe individuele bedrijven hun keuzes maken,’ sprak de PvdA-minister. Timmermans zei zijn verantwoordelijkheid te nemen voor dit ‘foutje’ van de ambassadeur.

Israëlisch-Palestijnse conflict

De afgelopen maanden trokken drie grote bedrijven zich terug uit Israël vanwege moeilijkheden rond het Israëlisch-Palestijnse conflict. In september blies Royal Haskoning de plannen af voor de bouw van een waterzuiveringsinstallatie voor vervuild rioolwater in Oost-Jeruzalem.

In december maakte waterbedrijf Vitens bekend toch liever geen zaken te willen doen met het Israëlische Mekorot waarna ook pensioenbeheerder PGGM zich terugtrok. Pro-Palestijnse actiegroepen als ICCO, Cordaid en IKV PAx Christi oefenen druk uit op de bedrijven en confronteren ze met een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof uit 2004 over de illegaliteit van de Israëlische nederzettingen.

Korte lijn met BZ

Cordaid-directeur Simone Filippini noemt het besluit van PGGM zich terug te trekken ‘moedig’. Dat de lijn met Buitenlandse Zaken zeer kort is, blijkt wel uit het feit dat Filippini voormalig topdiplomaat was bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Toch dienen diplomaten zich, zo luidt het oordeel van Timmermans, niet te bemoeien met de activiteiten van private ondernemingen.