Schelden met ‘nazi’? Dan een half jaar celstraf in Israël

15 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Als het aan een meerderheid van het Israëlische parlement ligt, moet iedereen die met ‘nazi’ scheldt streng worden bestraft. De Knesset wil daarvoor zelfs een boete van 21.000 euro of een celstraf van een half jaar invoeren.

De maatregel is onderdeel van een breed verbod op nazisymbolen en -vergelijkingen dat de Israëlische parlementariërs willen invoeren. De wet moet nog worden uitgewerkt.

De roep om een verbod werd sterker in Israël, nadat Joodse kolonisten twee weken geleden in concentratiekamp-pakken demonstreerden. Ook worden agenten en soldaten die hun illegale nederzettingen controleren, geregeld uitgescholden voor nazi’s.

Alles dat met nazi’s te maken heeft

Volgens de Israëlische krant Haaretz verbiedt de wet het gebruik van alle vormen van het woord nazi of woorden die daar erg op lijken; scheldwoorden of bijnamen met nazisme of het Derde Rijk te maken hebben; het dragen van gestreepte pakken die lijken op concentratiekamp-uniformen; het dragen van gele sterren; hakenkruizen; alle andere foto’s en beeltenissen die aan nazisme refereren.

Het gebruik van het woord nazi of van beeltenissen die aan nazisme refereren, zou alleen nog zijn toegestaan in het onderwijs, in documentatie en in historisch of wetenschappelijk onderzoek.