Rusland en Nederland: jammer dat Iran niet meepraat over Syrië

21 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Zowel Rusland als Nederland vindt het jammer dat Iran woensdag niet aanwezig is bij het vredesoverleg over Syrië. Volgens minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) is de beslissing logisch, maar maakt het een oplossing voor Syrië lastig.

Secretaris generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties zaaide verwarring over het vredesoverleg in Zwitserland, door op het laatste moment een Iraanse delegatie uit te nodigen, en die uitnodiging vervolgens in te trekken.

Naar verluidt heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de VN-topman onder druk gezet om de aanwezigheid van Iran te blokkeren. Iran wordt gezien als een bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad.

Geen ramp

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov noemde het intrekken van de uitnodiging van Iran dinsdag op een persconferentie in Moskou ‘een vergissing, maar geen ramp’.

‘De afwezigheid van Iran zal niet bijdragen aan de pogingen om de islamitische wereld te verenigen en ook niet aan het bestrijden van terrorisme,’ aldus Lavrov.

Timmermans

Timmermans zei maandag ook al bij tv-programma Knevel en Van den Brink dat het ‘logisch’ is dat Iran er niet bij is, omdat anders de Syrische oppositie niet zou komen opdagen.

Volgens Timmermans is het wel belangrijk om Iran bij de vredesonderhandelingen te betrekken, al is het maar door het land te informeren over de voortgang. Het lijkt hem onmogelijk om zonder betrokkenheid van Iran afspraken te maken met Assad en Syrische oppositiegroepen.