Honderden omwonenden Auschwitz willen schadevergoeding

15 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Bijna driehonderd Poolse families eisen een financiële compensatie omdat zij bij de bouw en uitbreiding van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in 1940 hun huizen hebben verloren.

Dat schrijft de Poolse krant Gazeta Wyborcza woensdag.

Onteigend

Het gaat om inwoners van Brzezinka (Birkenau) en andere omliggende dorpen waarvan de huizen tijdens de Duitse bezetting van Polen in de Tweede Wereldoorlog zijn onteigend.

De schadeclaim is gericht tegen de Poolse staat die eigenaar is van het herdenkingscentrum en monument die nu op het terrein van het voormalige vernietigingskamp zijn gevestigd. Elke familie wil een schadevergoeding van zo’n 40.000 zloty (bijna 10.000 euro).

Subkampen

Auschwitz-Birkenau, gelegen in het zuiden van Polen nabij de steden Katowice en Kraków, was van een enorme omvang. Het bestond uit drie grote subkampen. Auschwitz I – ook wel Stammlager genoemd – deed dienst als het administratieve centrum van het kampcomplex. Hier werden vooral Poolse en Russische gevangenen omgebracht.

Auschwitz II was bedoeld ter vernietiging van Joden. In dit kamp in Birkenau (de Duitse naam voor Brzezinka) stonden de gaskamers en crematoria.

Auschwitz III had de functie van werkkamp waar grote bedrijven als IG Farben en Krupp Stahl Joodse gevangenen als slaven uitbuitten. De Polen die voorafgaand aan de bouw in 1941 in dit gebied woonden, werden uit hun huizen gezet.

De inwoners van Oświęcim (Auschwitz) en nabijgelegen plaatsen wisten vaak heel goed wat er in hun omgeving plaatshad: het as van verbrande slachtoffers daalde geregeld neer op huizen en straten. In Auschwitz-Birkenau werden naar schatting 1,1 miljoen Joden, zigeuners en andere gevangenen vermoord. Het grootste deel van hen werd vergast.