Doden bij gevechten op eerste dag van referendum Egypte

14 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Bij ongeregeldheden tussen aanhangers van de afgezette president Mohamed Morsi en de veiligheidstroepen zijn dinsdag op de eerste dag van een referendum over de nieuwe grondwet in Egypte zeker vijf doden gevallen.

De slachtoffers vielen in Nahya bij de hoofdstad Caïro, in Beni Suef, 100 kilometer ten zuiden van Caïro en in de provincie Sohag, langs de rivier de Nijl in centraal Egypte.

Boycot

In een voorstad van de hoofdstad ontplofte kort voor het begin van het referendum een bom voor een gerechtsgebouw. Het gebouw liep lichte schade op, maar gewonden vielen er niet.

Het referendum van dinsdag en woensdag is de eerste stembusgang in het land sinds het leger onder aanvoering van generaal Abdul Fatah al-Sisi in juli vorig jaar de macht overnam van de Moslimbroederschap en toenmalig president Morsi die daarop werd opgepakt.

De Moslimbroeders zijn fel gekant tegen de volksraadpleging. Zij zien de huidige machthebbers als coupplegers. De islamistische beweging besloot daarom tot een boycot van het referendum.

Rust

Maar het leger en interim-president zien de grondwet als een poging om de rust in het land terug te brengen en als een eerste stap op weg naar een democratischer bestel.

In de tekst van de nieuwe grondwet staat verder dat de sharia niet de basis is voor wetgeving, zoals de Moslimbroeders graag zouden zien, maar dat het islamitisch recht dient als inspiratiebron. Daarnaast wordt de macht van het leger versterkt. De minister van Defensie moet altijd voorkomen uit het militaire apparaat.

53 miljoen Egyptenaren kunnen vandaag en woensdag hun stem uitbrengen. Daarna bepaalt interim-president Adly Mansour wanneer er verkiezingen voor het landsbestuur komen.