Diplomatieke rel India en Verenigde Staten nog niet voorbij

16 januari 2014Leestijd: 2 minuten

De spanning tussen India en de Verenigde Staten suddert maar door. India onderzoekt onder meer of een aantal Amerikanen in het land wel over de juiste werkvergunning beschikt.

De Indiase autoriteiten klagen bijvoorbeeld over het feit dat de Amerikanen hun ambassade in New Delhi zouden misbruiken door er commerciële activiteiten te ontplooien, schrijft The Times of India donderdag.

Belastingvoordelen

De Indiase overheid wil bovendien weten wat het inkomen is van lokaal personeel op diplomatieke posten van de Verenigde Staten. De Amerikanen wilden vooralsnog geen inzage geven in deze cijfers.

Niet alleen diplomaten worden aan een strengere controle onderworpen. Amerikanen die lesgeven op zogeheten American Schools in steden als Delhi en Mumbai dreigen volgens de krant hun belastingvoordelen kwijt te raken.

Uitwijzing

De strengere controle van Amerikanen heeft vermoedelijk te maken met de rel tussen de Verenigde Staten en India. De landen liggen met elkaar overhoop, omdat de Amerikanen december vorig jaar de Indiase diplomaat Devyani Khobragade in New York hebben opgepakt en later hebben uitgewezen.

De arrestatie leidde tot woedende reacties van India. Een diplomaat mag vanwege diplomatieke onschendbaarheid niet worden gearresteerd. De Indiase autoriteiten besloten vervolgens een Amerikaanse diplomaat uit te zetten.

Beschuldigingen

De Amerikanen beschuldigden de Indiase diplomate Devyani Khobragade onder meer van het onderbetalen van haar dienstmeisje. Khobragade zou het meisje slechts 500 dollar per maand betalen. Dat is amper 3,31 dollar per uur terwijl het minimumloon in New York 9,75 is.

Khobragade ontkent de beschuldigingen. De zaak kwam aan het licht toen het kindermeisje, Sangeeta Richard, zelf melding deed van de misstanden.