Buitenlandse slachtoffers bij zelfmoordaanslag in Afghanistan

18 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Door een zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn tientallen doden gevallen. Onder de slachtoffers zijn medewerkers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Verenigde Naties (VN) en andere internationale organisaties.

De VN bevestigt dat drie medewerkers om het leven zijn gekomen. Ook de Libanese IMF-vertegenwoordiger Wabel Abdallah, die sinds 2008 hoofd was van de missie in Kabul, is gedood.

Restaurant

De zelfmoordterrorist zou zich hebben opgeblazen bij een populair Libanees restaurant in een deel van de stad waar veel regeringsfunctionarissen, buitenlanders en zakenlieden komen. Daarna zouden een of twee gewapende mannen het restaurant zijn binnengedrongen.

Vijfhonderd Afghaanse politieagenten werden ingezet na het incident. Zij hebben twee aanvallers gedood. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niet alles bekend. Onder de doden zou een Brit, twee Amerikanen en twee Canadezen zijn.

Onacceptabel

De organisaties reageerden woedend op de aanslag. ‘Dit soort aanvallen op burgers zijn volstrekt onacceptabel en een flagrante schending van het internationaal recht,’ laat de VN weten.

Het IMF zegt te rouwen om de dood van de medewerkers. ‘Dit is tragisch nieuws. We zijn er bij het fonds allemaal kapot van,’ zegt IMF-directeur Christine Lagarde.

De aanslag, die was gericht op buitenlandse functionarissen, is opgeëist door de Taliban. De Taliban meldde eerder deze week grote gebieden in Afghanistan weer onder controle te hebben.