‘Antisemitische’ Franse komiek Dieudonné mag toch optreden

09 januari 2014Leestijd: 1 minuut

De voorstelling van komiek Dieudonné M’bala M’bala in de Franse stad Nantes mag donderdagavond toch doorgaan. De rechter bepaalde dat het verbod op zijn optreden onwettig is.

Advocaten van de komiek vonden het verbod in strijd met de vrijheid van meningsuiting en kregen van de rechter gelijk.

Antisemitisme

Het bestuur had de geplande voorstelling verboden, op initiatief van de minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls. In een brief die hij aan Nantes, Bordeaux, Tours en Orléans stuurde, schreef hij dat antisemitisme een ‘wezenlijke zorg’ is van de regering.

Daarnaast beledigt Dieudonné slachtoffers van de Holocaust, vindt de minister, daarbij gesteund door president François Hollande. Valls heeft al laten weten in hoger beroep te gaan.

Quenelle

De omstreden komiek staat bekend om zijn antisemitische uitspraken en een zelfbedachte, vermeende variant op de Hitlergroet, de quenelle. Dieudonné kent verschillende volgers. De Franse voetbalinternational Nicolas Anelka vierde zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe club West Bromwich Albion met de quenelle.

Ook Jean-Marie Le Pen, politicus van Front National en peetvader van een van de dochters van Dieudonné, heeft zich laten fotograferen terwijl hij de groet bracht.

In zijn nieuwe voorstelling zei Dieudonné dat het jammer was dat de gaskamers niet meer bestaan. Hij suggereerde dat de joodse journalist Patrick Cohen van de radiozender France Inter daar wel in kon verdwijnen.