Wat ging er schuil achter de veelbesproken ‘selfie’ van Obama?

11 december 2013Leestijd: 1 minuut

Er is veel gezegd over de herdenkingsdienst voor Nelson Mandela in het Soccer City-stadion, maar het ging dinsdag vooral over de ‘selfie’ van de Amerikaanse president Barack Obama, de Britse premier David Cameron en zijn Deense collega Helle Thorning-Schmidt.

Sommigen vonden het ongepast dat de regeringsleiders vrolijke foto van zichzelf maakten tijdens de dienst die in het teken stond van het overlijden van Mandela.

Lachen

Fotograaf Roberto Schmidt van het Franse persbureau AFP vertelt in een weblog meer over de selfie en over de reactie van first lady Michelle Obama.

De foto werd gemaakt toen de dienst al ruim twee uur aan de gang was, schrijft Schmidt. De sfeer in het stadion was vrolijk: veel Zuid-Afrikanen waren aan het lachen en maakten muziek. Volgens hem was het dan ook helemaal niet ongepast dat de drie een foto maakten.

Bedriegen

Op sociale media werd gesuggereerd dat Michelle Obama de selfie van de drie leiders maar niets vond. Op de foto lijkt het alsof de presidentsvrouw chagrijnig is. ‘Foto’s kunnen bedriegen,’ schrijft Schmidt daarover.

Michelle Obama zat enkele momenten voor de veelbesproken foto werd genomen zelf nog te lachen met Thorning-Schmidt en Cameron. ‘Het was puur toeval dat haar ernstige blik is vastgelegd.’

Op andere foto’s is ook te zien dat Barack Obama van plek heeft geruild met zijn vrouw Michelle. Die foto was gemaakt nadat de Amerikaanse president zijn door velen bejubelde speech had gehouden.