Vrijgelaten Chodorkovski bedankt voor nieuwe rol in politiek

22 december 2013Leestijd: 1 minuut

De Russische dissident en voormalig multimiljardair Michail Chodorkovski heeft geen politieke ambities meer. De bekende opponent van president Vladimir Poetin ziet het überhaupt niet zitten om ooit nog naar Rusland terug te keren.

Dat heeft Chodorkovski gezegd in een vraaggesprek met het Russische magazine The New Times.

Berlijn

De voormalige oliemagnaat ziet ook af van aanspraak op geld en bezit uit het oliebedrijf Yukos waar hij tot zijn arrestatie eigenaar van was. Hij heeft die toezegging gedaan in een brief aan Poetin. Hij onderstreepte dat het afzien van een politieke comeback géén voorwaarde was voor zijn vrijlating.

Chodorkovski verblijft nu in Berlijn bij zijn zieke moeder. De voormalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken Hans-Dietrich Genscher haalde de Rus met een privéjet naar Duitsland.

Gratie

Chodorkovski kreeg gratie van zijn rivaal Poetin maar neemt het zeker voor het onzekere door uit Rusland weg te blijven. Volgens de dissident zijn er nog altijd formele gronden waarop hij in Rusland kan worden gearresteerd. Als hij terug naar Rusland gaat, denkt hij niet dat ze hem een tweede keer zullen laten vertrekken naar het buitenland.

Chodorkovski kwam afgelopen week vrij nadat Poetin zijn gratieverzoek tot verrassing van velen had erkend. Tegen CNN zei Chodorkovski dat hij voor het gratieverzoek geen schuldbekentenis heeft moeten tekenen. De zakenman zat meer dan tien jaar vast voor onder meer verduistering van olie en witwassen.