Vijf vragen over het schip dat is vastgevroren bij Antarctica

30 december 2013Leestijd: 2 minuten

Ruim vijftig opvarenden van een op Kerstavond in het ijs van Artarctica gestrand schip worden zodra het weer het toelaat gered door een Chinese helikopter. Wat is er precies gebeurd met de Akademik Skokalskij?

1. Wat is het voor schip en wat deed het bij Antarctica?

Het Russische onderzoeksschip Akademik Skokalskij zou een Antarcticareis maken die de Australische ontdekkingsreiziger Douglas Mawson precies honderd jaar geleden ook al maakte. Het plan van de huidige Australasian Antarctic Expedition (AAE) was om in een maand tijd van Bluff in Nieuw-Zeeland naar Commonwealth Bay in het oosten van Antarctica te varen.

Twee opvarende journalisten van The Guardian zouden verslag doen van deze bijzondere poolreis.

2. Wat ging er mis?

Poolreizen zijn zeer onvoorspelbaar. Omdat het nu zomer is op Antarctica, zou het gebied waar het schip zich bevindt normaal gesproken niet bevroren zijn.

Maar door een grote sneeuwstorm raakte de Akademik Skokalskij op Kerstavond in moeilijkheden in de buurt van de kust bij Cape de la Motte. Om het schip kwam door de hevige wind steeds meer sneeuw en ijs terecht, waardoor het vast kwam te zitten.

3. Hoeveel mensen zijn er aan boord?

In totaal zijn er 74 bemanningsleden, wetenschappers en toeristen aan boord. De bemanning is voornamelijk Russisch, de meerderheid van de overige opvarenden is Australisch.

De twee journalisten van The Guardian doen via een internetverbinding verslag van hoe zij vastgevroren zitten in het metersdikke ijs.

4. Hoe gaat het met de opvarenden?

De sfeer aan boord is nog goed, blijkt uit verslagen van The Guardian en interviews door The New York Times. De opvarenden hebben voorlopig genoeg te eten en drinken, er is zelfs nog gin-tonic.

Ze vermaken zich door te handwerken en door vrolijke films en de serie Breaking Bad te kijken. Eerst keken ze ook rampenfilms, maar de scheepsdokter heeft dat ontraden. Ze kunnen het schip nog af om pinguïns te bekijken en de wetenschappers kunnen gewoon door met hun onderzoek.

5. Wat is het vooruitzicht nu?

Een Chinese helikopter gaat opvarenden evacueren. Het toestel gaat in totaal 52 passagiers en 4 bemanningsleden ophalen, meldden Russische media. De rest van de opvarenden blijft op het schip.

De helikopter is afkomstig van de Chinese ijsbreker Xue Long die eerder niet in staat was het schip te bereiken, omdat het ijs rondom de Akademik Sjokalskij te dik bleek. De betrokkenheid van de Chinezen bij de Australisch-Russische opvarenden is opvallend. De ijsbreker is op Antarctica voor de bouw van een nieuwe Chinese basis.