Vier vulkanen die het vliegverkeer met aswolken platlegden (video)

16 december 2013Leestijd: 2 minuten

De vulkaan Etna op het Italiaanse eiland Sicilië spuwt sinds enkele dagen weer lava en as uit. Omdat de as mogelijk gevaarlijk is voor het vliegverkeer, hebben de autoriteiten besloten het vliegveld van de stad Catania op het eiland te sluiten.

Elsevier.nl zet vier recentelijk actieve vulkanen met gevolgen voor het luchtverkeer op een rij.

Eyjafjallajökull

De meest bekende is wel de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull. Die braakte in het voorjaar van 2010 zoveel as uit dat er in zuidelijke richting een lange sliert met vulkanisch materiaal over de oceaan hing.

In een groot deel van Europa veroorzaakte de verspreiding van het as ernstige hinder voor het luchtverkeer.  Met name luchtruimen boven Noord- en West-Europa gingen dicht, omdat vulkanische as gevaarlijk werd geacht voor vliegtuigmotoren. In totaal werden er 63.000 vluchten afgelast. De schade van de aswolk werd geschat op 1,3 miljard euro.

Nabro

In Afrika werden in juni 2011 verschillende vluchten geannuleerd wegens een uitbarsting van de vulkaan Nabro in Eritrea.

Luchtvaartmaatschappijen waren door de hoeveelheid as in het luchtruim genoodzaakt vluchten naar Sudan, Ethiopië en Djibouti af te lasten. De toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton moest haar bezoek aan Ethiopië inkorten.

Puyehue

De vulkaan Nabro was die dagen niet de enige actieve vulkaan. Ook in Chili ondervond het vliegverkeer problemen door een aswolk uit de vulkaan Puyehue.

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas vond het te gevaarlijk om te vliegen naar bestemmingen in Tasmanië en Nieuw-Zeeland en schrapte tweehonderd vluchten. Ook enkele binnenlandse vluchten moesten aan de grond blijven.

Popocatépetl

‘De rokende berg’ – dat is de betekenis van Popocatépetl – spuwde deze zomer grote hoeveelheden as en stoom de lucht in. De vulkaan, die zo’n 80 kilometer van Mexico-stad ligt, deed de autoriteiten ertoe besluiten het alarmniveau te verhogen naar het twee-na-hoogste niveau.

Meer dan 25.000 Mexicanen leven in de gevarenzone aan de voet van de vulkaan. Vijf Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen wilden mogelijke rampspoed voorblijven: zij annuleerden al hun vluchten van en naar Mexico-Stad.

Uitbarsting van de Popocatépetl: