Twee Franse militairen omgekomen in Centraal-Afrikaanse Republiek

10 december 2013Leestijd: 1 minuut

Twee Franse militairen die onderdeel uitmaken van een Franse militaire interventiemacht zijn in de Centraal-Afrikaanse Republiek gesneuveld.

Dat heeft de Franse regering dinsdag bekendgemaakt.

Ingrijpen

Frankrijk besloot donderdag ‘met onmiddellijke ingang’ tot militair ingrijpen in het Afrikaanse land, nadat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties akkoord was gegaan met een Frans voorstel voor gewapend ingrijpen.

De Fransen willen er de rust herstellen en milities ontwapenen in het door geweld geteisterde land. Het leger, aanwezig met zo’n 1.600 eenheden, zegt intussen de stabiliteit in de voormalige Franse kolonie enigszins te hebben teruggebracht.

Gevechten

De afgelopen week woedden hevige gevechten in de hoofdstad Bangui. Alleen daar al kwamen vierhonderd burgers om het leven. De gewelddadigheden hebben voornamelijk plaats tussen christenen en moslims.

Net als in Mali, waar Frankrijk ook militair ingreep, dreigt in de Centraal-Afrikaanse Republiek een bolwerk van fundamentalistische moslimstrijders te ontstaan. Deze fundamentalisten zijn afkomstig uit nabijgelegen landen als Mauritanië, Kenia en Somalië.

De Franse president François Hollande bezoekt de Centraal-Afrikaanse Republiek op de terugweg van Zuid-Afrika. Daar woont hij vandaag eerst de herdenkingsdienst voor de overleden oud-president Nelson Mandela bij.