Turkse ministers stappen op vanwege corruptieschandaal

25 december 2013Leestijd: 1 minuut

Twee Turkse ministers van wie de zonen worden vervolgd in een geruchtmakend corruptieonderzoek zijn opgestapt. De ministers van Binnenlandse en Economische Zaken hebben hun functies neergelegd.

Heel erg van harte ging dat niet. Volgens minister van Economische Zaken Zafer Caglayan wordt er een vuil spelletje tegen de regering gespeeld.

Erdogan

In totaal zijn 24 mensen gearresteerd. Het gaat bijna zonder uitzondering om ministerszonen en andere hooggeplaatste figuren rond premier Recep Tayyip Erdogan.

Die laatste is alles behalve te spreken over het corruptieonderzoek. Hij heeft al een zuiveringsactie uitgevoerd onder de politie. Zeker veertien politiechefs zijn van hun taken ontheven. Donderdag werd al de machtige politiecommandant Huseyin Capkin ontslagen.

Gülen

In Turkije wordt gespeculeerd over de rol van de machtige islamitische geestelijke Fethullah Gülen bij de arrestaties. Zijn beweging, Hizmet, was jarenlang een steunpilaar voor Erdogans AK-partij, maar Gülen en Erdogan zijn in conflict geraakt door het voornemen van de regering om particuliere scholen te sluiten.

Veel van deze scholen worden geleid door Hizmet. Gülen, die sinds 1999 in zelfgekozen ballingschap in de Verenigde Staten leeft, ontkent alle beschuldigingen.