buitenland

Thaise premier schrijft verkiezingen uit, protesten gaan door

09 december 2013Leestijd: 1 minuut

De Thaise premier Yingluck Shinawatra laat het parlement van het land ontbinden en schrijft nieuwe verkiezingen uit. De macht moet terug worden gegeven aan het Thaise volk.

Dat meldt de premier maandag in een toespraak. De verkiezingen worden waarschijnlijk op 2 februari gehouden, liet de verkiezingscommissie weten.

Touwtjes

De demonstranten, die al weken massaal de straat op gaan, geven zich niet zomaar gewonnen. In de Thaise hoofdstad Bangkok betoogden vandaag meer dan 150.000 burgers.

Zij staan nog altijd achter hun eerder geformuleerde eis dat zij de invloed willen indammen van de broer van Shinawatra, de voormalige premier Thaksin Shinawatra. De naar de buitenland verbannen multimiljonair zou achter de schermen aan de touwtjes trekken.

De protestbeweging wordt aangevoerd door De Democratische Partij – de belangrijkste oppositiepartij van het land. Die partij heeft geen belang bij nieuwe verkiezingen, omdat deze naar verwachting niet worden gewonnen. Sinds 1992 heeft de partij geen verkiezing winnend afgesloten.

Amnestiewet

De afgelopen weken leidden demonstraties tegen Yingluck tot dodelijke confrontaties. De betogingen begonnen uit verzet tegen een amnestiewet.

Daarmee zou Thaksin Shinawatra terug kunnen keren uit ballingschap in Dubai zonder dat hij een gevangenisstraf voor corruptie hoeft uit te zitten.

In 2006 werd de toenmalige premier bij een militaire coup afgezet. De protesten in de hoofdstad Bangkok zijn van een enorme omvang: de demonstraties gelden als de grootste sinds 2010.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.