Poetin: steun aan ‘broederlijk’ Oekraïne vanzelfsprekend

19 december 2013Leestijd: 2 minuten

Rusland moest zijn ‘broederlijke’ buurland Oekraïne wel uit de economische crisis helpen. De Russen zouden zich overigens niet hebben verzet tegen een handelsakkoord van Oekraïne en de Europese Unie (EU), tenzij dat de Russische economie zou hebben geschaad.

‘Als we echt zeggen dat de Oekraïners een broederlijke natie en volk zijn, moeten we optreden als naaste verwanten en die natie helpen,’ zei Poetin tijdens zijn jaarlijkse persconferentie donderdag.

Gasprijs

Dinsdag bracht de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj een bezoek aan de Russische hoofdstad Moskou. Tijdens dat bezoek werd bekend dat de Russen de gasprijs voor het buurland met ongeveer eenderde verlaagt.

Ook krijgt Oekraïne een lening van circa elf miljard euro om zo de slecht functionerende economie in Oekraïne uit het slop te halen.

De verlaging van de gasprijs is van tijdelijke aard, zei Poetin. De president gaf aan te hopen op een langdurige samenwerking tussen beide landen op het gebied van energie.

Demonstraties

In november besloot de Oekraïense regering van president Viktor Janoekovitsj op het laatste moment toch maar geen handtekening te zetten onder een handelsakkoord met de EU, dat de basis vormt voor de wederzijdse toenadering.

Sindsdien demonstreren zijn tegenstanders, die voorstander zijn van nauwere banden met de EU, tegen de president. Zij eisen dat de regering aftreedt.