Oud-minister gedood bij zware explosie Beiroet

27 december 2013Leestijd: 1 minuut

Bij een aanslag met een autobom zijn in de Libanese hoofdstad Beiroet vrijdagochtend meerdere doden en gewonden gevallen. Onder de doden bevindt zich de oud-ambassadeur voor Libanon in de Verenigde Staten en voormalig minister Mohamad Chatah.

Vermoedelijk was de aanslag tegen Chatah gericht. De ontploffing was in de hele stad te horen. Getuigen spreken van ambulances die af en aan rijden om de slachtoffers uit het door de explosie getroffen gebied te halen.

Bronnen melden aan persbureau Reuters dat de explosie zeker vijf levens heeft geëist. Er zouden meer dan zeventig gewonden zijn.

Vlak na de enorme knal steeg zwarte rook op in de buurt van het Phoenicia Hotel, waar ook tal van gebouwen van de regering en het parlementsgebouw staan.

Adviseur

Chatah was politicus van de oppositie en adviseur van voormalig premier Saad Hariri, zoon van de eveneens vermoorde oud-premier Rafik Hariri. Hij kwam in 2005 om het leven bij een autobom in Beiroet.

Zowel Hariri als Chatah waren soennieten die golden als tegenstanders van het Syrische regime en de radicaal-islamitische Hezbollah.

Spanningen

De burgeroorlog in buurland Syrië doet de spanningen tussen de verschillende geloofsgemeenschappen Libanon steeds verder toenemen.

De soennieten kiezen vaak de kant van de rebellen in Syrië, terwijl de sjiieten onder aanvoering van Hezbollah de kant van het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad kiezen.

Ook de ambassade van Iran, het land dat zich achter Assad en Hezbollah schaart, was in november doelwit van een aanslag waarbij tientallen doden vielen.