Michail Kalasjnikov: een dichter die de wereld de AK-47 gaf

23 december 2013Leestijd: 2 minuten

Maandag overleed de man die ’s werelds beroemdste wapen ontwierp. Maar eigenlijk wilde hij het liefste dichter worden. Wie was Michail Kalasjnikov precies?

Een echte Russische dichter, dat was wat hij altijd wilde worden. Maar hij werd beroemd met het maken van machinegeweren. Michail Kalasjnikov had twee bijzondere liefdes: zijn wapens, waarvan de AK-47 het bekendst is, en de dichtkunst, die hij zijn hele leven bleef beoefenen. Zijn AK-47 behoorde tot de standaarduitrusting van de Sovjetsoldaten. Het wapen is in vele varianten nog in de wereld in gebruik.

Slechte kwaliteit

Kalasjnikov werd als 21-jarige met het Rode Leger naar het front tegen de Duitsers gestuurd. Hij kwam gewond terug en hoorde in het ziekenhuis zijn medesoldaten klagen over de kwaliteit van de Sovjetgeweren. Spelend met dezelfde gedachte begon hij beter schietgerei te ontwerpen. Zijn talent werd ontdekt, maar zijn wapens vonden in zijn vroegere jaren geen aftrek.

Tot hij in 1947 de Avtomat Kalasjnikova presenteerde. Een lichtgewicht semi-automatisch geweer dat gemakkelijk te onderhouden en betrouwbaar is. In 1956 nam het Sovjetleger het wapen op grote schaal in gebruik. Kalasjnikov was opeens een beroemdheid in de Sovjet-Unie. Hij werd bedolven met onderscheidingen.

Meest gebruikt

Hoewel Kalasjnikov aan verbeterde wapens bleef werken, is de AK-47 nog het meest gebruikte vuurwapen ter wereld. Naar schatting zijn er 75 miljoen van in de omloop. Nog eens 25 miljoen andere AK’s worden verspreid over de wereld gebruikt. Zijn geweren worden geprezen om hun betrouwbaarheid.

Zijn hele leven bleef hij bezig met het verbeteren van zijn creaties. De promoties stapelden zich op, tot hij in 1999 de rang van luitenant-generaal behaalde. Naast zijn promoties en onderscheidingen voor zijn werk als wapenontwerper kreeg hij, in 2009, de Russische Literatuurprijs. Hij schreef zes boeken en vele gedichten.

Hoewel zijn wapens uitermate succesvol waren, beweerde Kalasjnikov er nooit een cent aan te hebben verdiend. Hij leefde van een staatspensioen, maar verdiende bij door zijn naam te verkopen aan commerciële ondernemingen. In 2012 fuseerden twee Russische wapenfabrikanten, zij werken sindsdien samen onder de naam Kalasjnikov.

(ANP)