Israël laat weer 26 Palestijnse gevangenen vrij

30 december 2013Leestijd: 1 minuut
'EPA'

Israël heeft maandagavond voor de derde keer dit jaar een groep Palestijnse gevangenen vrijgelaten. 26 Palestijnen die al meer dan twintig jaar vastzaten voor ernstige misdaden zijn uit de gevangenis ontslagen en naar Palestijns gebied overgebracht.

Familieleden van Israëlische slachtoffers van Palestijnse aanslagen hadden nog geprobeerd de vrijlating tegen te houden, maar het hooggerechtshof wees hun klacht af, net als bij de eerdere vrijlatingen.

Om de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen na drie jaar weer op gang te krijgen, heeft Israël toegezegd Palestijnse gevangenen vrij te laten. Vanaf augustus werden al tweemaal 26 gevangenen vrijgelaten. In totaal mogen 104 gevangenen terug naar huis.

Nederzettingen

Tot nu toe maakte Israël rond de vrijlatingen telkens bekend weer meer nederzettingen te gaan bouwen op de Westelijke Jordaanoever. Er zijn onder meer plannen voor de bouw van veertienhonderd Israëlische huizen in Palestijns gebied.

Ook afgelopen weekend omarmden centrum-rechtse politici, onder wie enkele ministers, nog een plan om uiteindelijk een deel van de Westelijke Jordaanoever weer aan Israël toe te voegen. Palestijns onderhandelaar Saeb Erekat reageerde maandag woedend op die plannen. Israël maakt daarmee het vredesproces en de tweestatenoplossing kapot, vindt hij.