Fransen gaan ‘per direct’ over tot militair ingrijpen Centraal-Afrika

05 december 2013Leestijd: 2 minuten

Het leger van Frankrijk gaat ‘met onmiddellijke ingang’ beginnen aan een militaire interventie in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Mogelijk zal het militair ingrijpen van Frankrijk donderdagavond al plaatshebben.

Dat heeft president François Hollande donderdag gezegd, nadat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) akkoord was gegaan met een Frans voorstel voor gewapend ingrijpen in het Afrikaanse land. De voormalige kolonie van Frankrijk heeft te maken heeft sektarisch geweld en een haast anarchistische chaos.

Verdubbeling

Het aantal van 650 Franse militairen dat nu al in de Centraal-Afrikaanse Republiek aanwezig is, zal worden verdubbeld ‘de komende dagen, zo niet de komende uren’, zei de president. Het aantal Franse militairen moet worden uitgebreid naar zo’n twaalfhonderd eenheden.

De militairen zijn door de VN-resolutie gemachtigd om geweld te gebruiken als dat nodig is om burgers te beschermen tegen het geweld van moslimrebellen en christelijke milities. De Franse interventie zal niet lang duren, benadrukte Hollande.

Moslimstrijders

In de Centraal-Afrikaanse Republiek, een land gelegen in het hart van Afrika en buurland van onder meer Sudan, Kameroen, Tsjaad en Congo, is sprake van grootschalig geweld sinds rebellen in maart president François Bozizé verdreven. Vandaag vielen bij een vermoedelijke aanval op de hoofdstad Bangui zo’n honderd dodelijke slachtoffers.

Net als in Mali, waar Frankrijk ook militair ingreep, dreigt in de Centraal-Afrikaanse Republiek een bolwerk van fundamentalistische moslimstrijders te ontstaan. Deze fundamentalisten zijn afkomstig uit nabijgelegen landen als Mauritanië, Kenia en Somalië. Vanwege de angst voor moslimstrijders houden 400.000 burgers zich in de bossen verscholen.