Erdogan ontslaat tien ministers vanwege corruptieschandaal

26 december 2013Leestijd: 1 minuut

Tien Turkse ministers worden vervangen door de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan vanwege het corruptieschandaal dat de regering al een week bezighoudt. Het gaat om de helft van het aantal posten.

Erdogan maakte dat woensdagavond bekend na een bezoek aan president Abdullah Gül. Onder de vertrekkende ministers zijn de bewindslieden van belangrijke posten als Economie en Justitie.

Ontslag

Drie ministers van wie de zoons waren opgepakt vanwege het schandaal, legden eerder woensdag al hun functie neer. Een van de ministers daagde premier Erdogan uit zelf ook op te stappen. ‘In het belang van deze natie vind ik dat de premier zijn ontslag zou moeten indienen.’

Erdogan gaf daar echter geen gehoor aan. Minister Erdogan Bayraktar zou door premier Erdogan onder druk zijn gezet om zijn functie neer te leggen. Ondanks zijn ontslag ontkent Bayraktar dat hij en zijn zoon iets fout hebben gedaan.

De Turkse minister Egemen Bagis (Europese Zaken) heeft ook zijn functie moeten neerleggen. Hoewel zijn naam wel werd genoemd in het corruptieonderzoek, vond hij dat zelf geen reden om op te stappen.

Demonstranten

Erdogan zei eerder dat het onderzoek een ‘smerige operatie‘ tegen zijn regering. Vorige week verving hij tientallen politiemedewerkers die betrokken waren bij het onderzoek.

Op verschillende plekken in Turkije zijn demonstranten woensdagavond de straat opgegaan. Zij eisen het ontslag van het volledige kabinet.