Duitse president Gauck boycot Olympische Winterspelen

08 december 2013Leestijd: 1 minuut

De Duitse president Joachim Gauck zal volgend jaar niet bij de Olympische Winterspelen in Sotsji zijn. Hij boycot de spelen vanwege de schending van mensenrechten in Rusland.

Behalve de mensenrechten is Gauck het ook niet eens over de manier waarop de oppositie in Rusland wordt tegengewerkt, meldt het Duitse weekblad Der Spiegel zondag. Een woordvoerder van Gauck bevestigt het nieuws.

Ontvangst

Gauck wil duidelijk maken dat hij de sporters die naar Rusland afreizen wel steunt. Hij zal aanwezig zijn bij hun ontvangst in München na afloop van de winterspelen.

De discussie over een boycot van de Olympische Winterspelen in februari laaide eerder al op. In Rusland is een wet aangenomen die ‘propaganda voor niet-traditionele seksuele relaties’ verbiedt.

Demonstraties

Minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken zei in augustus dat het beter is om wel naar de winterspelen te gaan. Landen moeten zo laten zien dat ‘mensenrechten universeel gelden en niet kunnen worden ingeperkt omdat iemand toevallig homo, lesbienne, bi- of transseksueel is’.

Rusland heeft demonstraties in de periode van van 7 januari tot 21 maart verboden.