Demonstranten Thailand vallen kantoor van premier aan

12 december 2013Leestijd: 1 minuut

Demonstranten zijn donderdag in de Thaise hoofdstad Bangkok korte tijd op het terrein van het kantoor van premier Yingluck Shinawatra geweest. De kleine groep klom over muren, om vervolgens enkele barricades opzij te schuiven.

De aanwezige oproerpolitie werd daarbij opgeroepen te vertrekken. Tot een confrontatie kwam het niet, waarna de betogers snel weer vertrokken.

Toespraak

Woensdag liet Shinawatra in een toespraak weten dat zij het parlement van het land laat ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijft. Daarmee hoopte zij de onrust in Thailand wat te doen afnemen.

De demonstranten die al weken massaal de straat op gaan, geven zich echter niet zomaar gewonnen. In Bangkok betoogden gisteren meer dan 150.000 burgers.

Touwtjes

Zij staan nog altijd achter hun eerder geformuleerde eis dat zij de invloed willen indammen van de broer van Shinawatra, de voormalige premier Thaksin Shinawatra.

De naar de buitenland verbannen multimiljonair zou achter de schermen aan de touwtjes trekken. In 2006 werd de toenmalige premier bij een militaire coup afgezet.

De protesten in de hoofdstad Bangkok zijn van een enorme omvang: de demonstraties gelden als de grootste sinds 2010.