Belgische reaguurders krijgen boete om vernederend commentaar

04 december 2013Leestijd: 2 minuten

Vijf Belgen krijgen een boete omdat zij op internet commentaar leverden op een bericht over een ongeluk waarbij politieauto’s waren betrokken. De boetes kunnen oplopen tot 250 euro.

Eind oktober ontstonden problemen bij een achtervolging in Verviers, in de buurt van Luik, meldt de Volkskrant woensdag. Politieauto’s probeerden een brommer staande te houden, maar daarbij knalde een van de politieauto’s tegen een boom. De andere politieauto kwam tot stilstand tegen een bestelwagen.

Sarcasme

Door dit opstootje raakten drie agenten gewond en kon de voortvluchtige ontsnappen. Veel Belgische internetgebruikers reageerden sarcastisch op de berichtgeving over het incident op Franse nieuwsmedia.

Als snel stroomde het commentaar binnen, met opmerkingen als ‘wat een mongolen’ tot ‘een goede flik is een dode flik’. Een gemeenteambtenaar legde de reaguurders een boete op.

GAS

België kent een systeem van Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS), waarbij ambtenaren boetes kunnen uitdelen voor zaken als hondenpoep en zwerfvuil. In de gemeente Verviers valt het beledigen van een ambtenaar ook binnen dit reglement.

Volgens de politie is ‘een sociaal netwerk een openbare ruimte die is onderworpen aan het politiereglement’. De Liga voor Mensenrechten vindt daarentegen dat de lijn tussen vrijheid van meningsuiting en smaad zo wel heel dun wordt.

Vreemd

In Belgische media verschijnen geregeld berichten over vreemde GAS-boetes. Op internet circuleren lijstjes van de opmerkelijkste ‘overtredingen’.

Zo riskeren bewoners van Dendermonde een boete als ze met meer dan tien mensen op stap gaan. In Lokeren is het laten schrikken van personen in openbare ruimtes een boete waard.

Veel Belgische jongeren hebben kritiek op de Gemeentelijke Administratieve Sancties en vinden dat hun vrijheden erdoor worden beperkt. Veel Belgen vinden bovendien dat de straffen leiden tot een ‘penaliserende maatschappij’.