Paus Franciscus verwerpt ‘goddeloze’ consumptiemaatschappij

26 november 2013Leestijd: 2 minuten

Paus Franciscus heeft in zijn eerste officiële schrijven aan de Katholieke Kerk hard uitgehaald naar de op geldzucht gebaseerde economie. De Argentijn noemt het huidige economische systeem ‘goddeloos’, ‘dodelijk’ en ‘fout in de wortels’.

Het eerste officiële schrijven van Franciscus, de zogeheten Apostolische Exhortatie, werd dinsdag gepubliceerd.

Strijd tegen armoede

In het document, dat luistert naar de naam Evangelii Gaudium (Vreugde van het Evangelie), domineert zoals verwacht de strijd van de Paus tegen armoede en ongelijkheid in de wereld.

‘Zoals het gebod “gij zult niet doden” een duidelijke grens stelt om de waarde van het leven te garanderen, zo moeten wij nu ook nee zeggen tegen een economie van uitsluiting en ongelijkheid. Want deze economie doodt mensen,’ schrijft de jezuïet.

Fixatie op geld

De Argentijn vraagt zich af waarom het nieuws van een oude vrouw die van armoede op straat sterft de krant niet haalt, terwijl het wel nieuws is wanneer de beurskoers twee punten daalt.

Hij wil weten waarom mensen voedsel weggooien terwijl anderen van honger sterven. Volgens Franciscus zijn deze dingen het gevolg van onze ongeremde verering. Dit fenomeen noemt de paus ‘geld-fetisjisme’.

Antropologische crisis

Aan de economische crisis ligt volgens de paus een veel ergere crisis ten grondslag: de ontkenning van het voorrecht mens te zijn: ‘onze behoeftes zijn teruggebracht tot één ding: de consumptie’.

De kerkvader waarschuwt dat op dit moment een nieuwe onzichtbare tirannie ontstaat die ‘ons allemaal haar eenzijdige en meedogenloze wetten oplegt’.

Abortus

In het document herhaalt Franciscus zijn pleidooi voor een open kerk. ‘Ik verkies een kerk die beschadigd en vuil is van het buiten op straat zijn, boven een kerk die ziek is van geslotenheid en het gemak van het terugvallen op de eigen zekerheden,’ schrijft Franciscus.

Over abortus zegt Franciscus dat hij bij het oude standpunt van de kerk blijft. Wel vraagt hij aandacht voor vrouwen die in hele zware situaties zitten en voor wie abortus een snelle oplossing van hun problemen kan zijn. ‘Helemaal wanneer het leven dat in hen groeit, is ontstaan uit geweld of in extreem arme omstandigheden. Wie kan zulke droevige situaties nou niet begrijpen?’

Volg Servaas van der Laan op Twitter