‘NSA-topman bood zijn ontslag aan om Edward Snowden’

25 november 2013Leestijd: 1 minuut

Keith Alexander, de topman van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, heeft zijn ontslag aangeboden nadat bekend werd dat bleek dat Edward Snowden de klokkenluider was die topgeheime informatie van de inlichtingendiensten lekte. Snowden kon aan die informatie komen toen hij door de NSA werd gedetacheerd.

De regering van Barack Obama wilde niets weten van Alexanders ontslag en stond erop dat de NSA-chef aanbleef, schrijft The Wall Street Journal op gezag van een hoge Amerikaanse ambtenaar.

Opgeschud

Dat Alexander aanbod op te stappen, laat zien dat de inlichtingendienst is opgeschud door de onthullingen, aldus de Amerikaanse krant. Obama laat onderzoeken hoe de NSA kan voorkomen dat het Snowden-debacle zich herhaalt.

Het lekken door Snowden toonde aan dat er gaten zitten in het veiligheidsbeleid van de NSA. Hij kon, hoewel hij geen NSA-medewerker was, de hand leggen op een grote hoeveelheid staatsgeheimen.

Natrekken

De Republikeinse senator John McCain zei begin november nog in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel dat Alexander moest worden ontslagen, net als iedereen die verantwoordelijk was voor het natrekken van de achtergrond van Snowden, voordat hij werd ingehuurd.

Alexander, die sinds 2005 de hoogste man van de NSA is, zal sowieso niet heel lang meer aanblijven. Hij zou al langer van plan zijn geweest zijn functie volgend jaar neer te leggen, schrijft onder meer Reuters.