Betogers Bangkok bestormen hoofdkwartier Thais leger

29 november 2013Leestijd: 1 minuut

Ongeveer duizend betogers hebben vrijdag het hoofdkwartier van het Thaise leger in Bangkok bestormd. Zij eisen het vertrek van premier Yingluck Shinawatra en haar regering.

Tot nu toe zijn de betogers, die de hekken om het legerterrein wisten open te breken, nog niet de gebouwen van het hoofdkwartier binnengegaan. Ze willen een brief aan de legerleiding overhandigen.

Marionet van Thaksin

Sinds afgelopen weekend gaan tegenstanders van de regering massaal de straat op, omdat zij willen dat Yingluck opstapt. De premier zou een marionet zijn van haar broer Thaksin Shinawatra, de corrupte oud-premier van het land die vrijwillig naar Dubai is vertrokken om een gevangenisstraf te ontlopen, en die in de praktijk het land zou besturen.

Yingluck haalde de woede van haar tegenstanders op de hals met een poging een amnestiewet in te voeren, die onder meer haar broer de kans zou geven om zonder straf terug te keren naar Thailand. De senaat heeft de wet unaniem weggestemd, maar dat is de betogers niet genoeg.

Leger

Thaksin werd in 2006 door het leger verjaagd als premier. De betogers willen nu weten of de militairen weer aan hun kant staan.

Protestleider Suthep Thaugsuban, vicepremier in het vorige kabinet, heeft donderdag tegen duizenden betogers die overheidsgebouwen omsingelden gezegd dat ‘het eindspel in de komende twee dagen zal plaatshebben’. Yingluck zelf heeft al aangegeven niet van plan te zijn op te stappen.