Amerikanen: wij zullen chemische wapens Syrië op zee vernietigen

30 november 2013Leestijd: 2 minuten

De Verenigde Staten gaan de belangrijkste chemische wapens van Syrië vernietigen. De Amerikanen hebben die optie aangeboden aan de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW).

De vernietiging zal plaatshebben op een Amerikaans schip op zee. De Verenigde Staten zullen dit deel van de vernietiging ook bekostigen, meldt de in Den Haag gevestigde OPCW zaterdag.

Wapens

De Amerikanen gaan de ‘meest kritieke’ wapens van het regime van president Bashar al-Assad vernietigen die volgens afspraken 31 december uit Syrië moeten zijn verwijderd.

Intussen hebben vijfendertig geïnteresseerde bedrijven zich gemeld om de rest van de chemische wapens te vernietigen, laat de OPCW weten.

Risico

Het lukte de organisatie maar niet een land te vinden dat een dergelijke risicovolle klus op zich wilde nemen. Albanië werd gepolst, ging bijna overstag, maar moest onder druk van burgerprotesten de vernietiging van chemische wapens aan zich voorbij laten gaan. Ook Noorwegen en België namen de klus in overweging, maar ook deze landen zagen er uiteindelijk niets in.

Syrië tekende in september het Verdrag tegen Chemische Wapens. Met die ondertekening werd het bewind van president Bashar al-Assad verplicht om het naar schatting 1.300 ton grote arsenaal met onder meer mosterdgas en sarin te (laten) vernietigen.

Wapeninspecteurs van de OPCW begonnen daarop in oktober met het weghalen en vernietigen van de aanwezige chemische wapens in het Arabische land dat wordt geteisterd door een burgeroorlog.