Merkel kaart spionageprogramma aan bij Obama

10 juni 2013Leestijd: 1 minuut

Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland gaat het grootschalige surveillanceprogramma van de Amerikaanse geheime dienst aankaarten bij president Barack Obama. De kwestie zal het bezoek van Obama aan Berlijn niet overschaduwen.

Obama brengt volgende week een bezoek aan de Duitse hoofdstad. Hij zal daar onder anderen met Merkel spreken.

Klokkenluider

De Europese Commissie uitte vandaag haar zorgen over de Amerikaanse programma’s om internet- en telefoonverkeer van burgers in de gaten te houden. Brussel wil weten wat dit betekent voor de privacy van burgers van de Europese Unie.

De Britse krant The Guardian onthulde vandaag de naam van de 29-jarige klokkenluider die de kwestie naar buiten heeft gebracht. De klokkenluider is Edward Snowden, een voormalig technisch medewerker van de CIA.

Veiligheid

Volgens Snowden houden de CIA en de National Security Agency (NSA) gebruikers van internetdiensten als Google, Facebook en Yahoo op grote schaal in de gaten. Dat gebeurde met het geheime computerprogramma PRISM. Bovendien zou de NSA telefoongegevens verzamelen.

Snowden verblijft momenteel in Hong Kong en vreest voor zijn veiligheid. Een petitie om de Amerikaan een pardon te geven voor ‘iedere misdaad die hij zou hebben begaan met bekendmakingen over PRISM’ is 20.000 keer ondertekend.