Franse president Hollande: crisis eurozone voorbij

08 juni 2013Leestijd: 2 minuten

De crisis in de eurozone is over het diepste punt heen. De gevaren zijn geweken en de muntunie maakt zich op voor economische groei.

Met die woorden probeerde de Franse president François Hollande in het Japanse Tokyo een groep investeerders te paaien.

‘Wat u hier in Japan moet begrijpen is dat de crisis in Europa voorbij is,’ vertelde de Socialist zijn Japanse toehoorders.

Herstel Griekenland

Het grootste gevaar in de eurozone was in de ogen van Hollande de uittreding van Griekenland. ‘Maar dat gevaar is nu geweken,’ zei Hollande die volhield dat Griekenland op de weg terug is.

Hij riep de Japanners op om vooral zaken te doen met Franse bedrijven om gezamenlijk ‘nieuwe deuren te openen naar economische groei’.

Krimp

Hoe goed bedoeld ook, helemaal realistisch zijn de uitspraken niet. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelde onlangs nog dat de economie in de eurozone voorlopig zeker met 0,25 procent zal krimpen.

Die prognose geldt voor Nederland, maar ook voor Frankrijk en een goed deel van alle andere eurolanden. Dit staat in schril contrast met de economie in China (groei 8 procent) en de Verenigde Staten (volgend jaar groei 3 procent).