Assad herovert strategische grensstad met hulp van Hezbollah

05 juni 2013Leestijd: 1 minuut

Het Syrische regeringsleger heeft de stad Qusair heroverd op de rebellen. De stad vlak bij de grens met Libanon is van strategisch belang voor zowel president Bashar al-Assad als de rebellen.

Dat meldt Nieuwsuur.

Bevoorrading

De vooral soennitische rebellen hebben zich in de nacht van dinsdag op woensdag uit Qusair teruggetrokken, nadat Assads strijdkrachten de stad ruim twee weken lang belegerden. Assad kreeg daarbij hulp van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah.

De rebellen hadden de stad nodig voor bevoorrading vanuit buurland Libanon.

Hezbollah

De Syrische staatstelevisie zendt al de hele dag propaganda uit over de overwinning van Assad, maar noemt de hulp van Hezbollah niet. Hezbollah-leider Nazrallah moest de directe betrokkenheid van zijn beweging bij de strijd in Syrië echter toegeven, nadat tientallen Hezbollah-strijders die in de grensstad omkwamen, in Libanon begraven moesten worden.

Assads troepen richten zich na de overwinning in Qusair op de provincie Aleppo, die sinds een jaar grotendeels in handen van de rebellen is.