Al-Qa’ida-leider: Syriërs moeten de oppositie steunen

06 juni 2013Leestijd: 1 minuut

Al-Qa’ida-leider Ayman al-Zawahri heeft de Syriërs opgeroepen zich achter de oppositie tegen president Bashar al-Assad te scharen. Daarmee moet volgens Al-Zawahri worden voorkomen dat Syrië een door de Amerikanen gesteunde vazalstaat van Israël wordt.

De terroristenleider deed zijn oproep in een radioboodschap van 22 minuten die donderdag op extremistische websites is geplaatst.

Misdadig regime

In zijn eerste boodschap sinds april houdt de Al-Qa’ida-leider de Syriërs voor dat de Amerikanen en hun bondgenoten eerst de val van het ‘misdadige’ regime van Assad nastreven om er vervolgens een regering te installeren die de Amerikanen goedgezind is. Die moet de veiligheid van Israël waarborgen.

Al-Qa’ida is soennitisch en steunt de opstand tegen het regime van Assad, die zelf behoort tot de alawieten, een geloofsgemeenschap met sjiitische wortels. Een van de belangrijkste groeperingen binnen de oppositie, al-Nusra, heeft banden met Al-Qa’ida.

Heilige oorlog

Het is niet mogelijk na te gaan, of de boodschap van Zawahri authentiek is. Hij verwijst niet naar de strijd om de strategisch belangrijke stad Qusair, die de Syrische strijdkrachten woensdag innamen.

Al-Zawahri zegt dat zijn boodschap verband houdt met het 65-jarig bestaan van Israël. Hij onderstreept dat de heilige oorlog (jihad) de enige manier is om het Palestijnse probleem op te lossen.