Twee Nederlanders gearresteerd na ‘cyberroof van de eeuw’

10 mei 2013Leestijd: 1 minuut

De Duitse politie heeft twee Nederlanders gearresteerd vanwege betrokkenheid bij een digitale bankenroof waar bijna 35 miljoen euro is buitgemaakt. De Nederlanders maken deel uit van een grote internationale groep cybercriminelen.

Dat heeft persbureau Reuters vrijdag bekendgemaakt.

Een 35-jarige man en een 56-jarige vrouw, beiden uit Nederland, werden op 19 februari dit jaar opgepakt nadat ze in Dusseldorf 170.000 euro hadden opgenomen met creditcards van de Omaanse Bank of Muscat.

Cash

Volgens de Duitse autoriteiten werd op een dag in totaal voor 1,85 miljoen euro aan cash opgenomen in zeven verschillende Duitse steden.

Volgens het Amerikaanse Openbaar Ministerie wisten de hackers in te breken bij twee banken in het Midden-Oosten: de Muscat bank uit Oman en de Bank of Ras Al Khaimah in de Verenigde Arabische Emiraten.

De cybercriminelen zouden erin zijn geslaagd om in te breken bij een verwerker van creditcardgegevens in de twee landen in het Midden-Oosten. Ze verkregen de gegevens van gestolen creditcards en verspreidden de kaarten inclusief codes naar handlangers over heel de wereld.

35 miljoen euro

Op die manier werd in een tijdbestek van tien uur in totaal 35 miljoen euro buitgemaakt. De criminelen konden zoveel opnemen omdat ze de bestedingslimieten van de kaarten digitaal hadden gekraakt.

In New York werden eerder al zes mensen opgepakt nadat ze een grote som geld hadden gepind. In hun huizen werden veel baar geld en luxe spullen aangetroffen. Volgens Amerikaanse autoriteiten gaat het om de grootste digitale bankroof uit de geschiedenis.