Turkije arresteert verdachten na bloedige bomaanslagen

12 mei 2013Leestijd: 2 minuten

Negen Turken zijn gearresteerd in verband met de bloedige bomaanslagen zaterdag in de Turkse stad Reyhanli, vlakbij de Syrische grens. Bij de aanslagen zijn zeker 46 mensen om het leven gekomen.

De Turkse vice-premier Besir Atalay heeft de arrestaties zondag bekendgemaakt.

Geheime dienst

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Muammer Güler, zei eerder op tv dat ‘de aanslagen zijn gepleegd door een groep die niet bekend was bij de Turkse autoriteiten en die in direct verband staat met de Syrische Mukhabarat, de geheime dienst’.

De Syrische regering heeft zondag elke betrokkenheid bij twee bomaanslagen in de Turkse grensstad Reyhanli weersproken. ‘Syrië heeft dit niet gedaan en zal zoiets ook nooit doen,’ aldus de Syrische minister van Informatie, Omran Zuba.

Betrokkenheid Syrië

Ook de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, suggereerde zondag dat Damascus er de hand in zou hebben gehad. ‘Dit heeft niks te maken met Syrische vluchtelingen in Turkije, maar alles te maken met het Syrische regime,’ zei Davutoglu.

Reyhanli is een plaats vlakbij de Syrische grens in de Turkse provincie Hatay. Syrië claimt dat de provincie bij Syrië hoort. In 1938 is het sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog omstreden gebied gewapenderhand door Turkije ingenomen en werden veel niet-Turkse inwoners verdreven.