Tiener had gedetailleerd plan voor schoolschietpartij

29 mei 2013Leestijd: 1 minuut

Een 17-jarige Amerikaanse scholier die een aanslag wilde plegen op zijn school in de staat Oregon, bleek onder de vloer van zijn slaapkamer verschillende zelfgemaakte explosieven te bewaren, zoals pijpbommen en molotovcocktails. Hij wordt vervolgd voor poging tot moord.

De jongen, Grant Acord, werd donderdag in zijn huis in Albany gearresteerd.

Man met de zeis

De politie vond ook aantekeningen waarin hij zijn plannen voor een aanslag uitgebreid beschrijft, inclusief de muziek die hij zou opzetten en de aankondiging die hij zou doen aan het begin van zijn aanval: ‘De Russische man met de zeis is hier’.

Het plan eindigt met zijn zelfmoord.

Columbine

In totaal wordt Acord beschuldigd van 19 strafbare feiten. Hij zit opgesloten in een jeugdinrichting. Dinsdag sprak de jongen korte tijd over een videoverbinding met de rechter in de zaak, die hem de procedures uitlegde.

De scholier vergelijkt zichzelf volgens justitie met de twee jongeren die een bloedbad aanrichtten op hun middelbare school in Columbine. De twee daders schoten in 1999 twaalf medescholieren en een docent dood en beroofden uiteindelijk zichzelf van het leven.