Rellende jongeren zorgen weer voor onrust in Stockholm

23 mei 2013Leestijd: 1 minuut

Het lijkt erop dat het weer een onrustige nacht wordt in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Relschoppers hebben donderdagavond al vijf auto’s in brand gestoken en een politiebureau bekogeld in de wijk Rinkeby-Kista.

Al vier nachten zorgen relschoppers in zeker vijftien buitenwijken van de stad voor onrust. Jongeren staken auto’s in brand, gooiden ruiten in en bekogelden de politie.

Botsing

De politie is ook vanavond weer massaal uitgerukt om de rust te bewaren, maar agenten lijken daarin niet te slagen.

Minister Erik Ullenhag (Integratie) benadrukte donderdag tegenover de Zweedse nieuwssite The Local dat het niet gaat om een botsing tussen jongeren en autoriteiten.

‘Het gaat om een slechts een klein deel van de jongeren. De meerderheid van jongeren in deze wijken gaan naar school en willen hun kansen in Zweden benutten.’

Racisme

In de onrustige wijken wonen veel immigranten. Aanleiding voor de rellen is de dood van 69-jarige man. Hij stond met een hakmes te zwaaien en werd door de politie doodgeschoten. De jongeren beschuldigen de politie nu van racisme.

Ook zouden veel jongeren in de wijken boos zijn over het feit dat zij niet aan het werk komen en in zware financiële omstandigheden verkeren.