‘Rebellen in Syrië gebruiken chemische wapens’

06 mei 2013Leestijd: 1 minuut

Niet de Syrische regering, maar de rebellen in Syrië hebben chemische wapens gebruikt. Dat zegt Carla Del Ponte, leider van een VN-onderzoekscommissie, in een interview met de Zwitserse televisie.

Vorige week werd bekend dat Britse onderzoekers bewijs hebben gevonden dat er chemische wapens zijn gebruikt. Dit bleek uit monsters van de grond in Syrië.

Sarin

In het interview op de Zwitserse televisiezender RSI zegt Del Ponte dat ze gesproken heeft met getuigen, onder wie ook artsen, in de buurlanden van Syrië. Zij zouden hebben verklaard dat de rebellen gebruik maken van chemische wapens, vermoedelijk het zenuwgas Sarin.

Del Ponte zegt geen aanwijzingen te hebben gevonden dat de regering van president Assad chemische wapens heeft gebruikt, maar benadrukt dat er ook nog geen harde bewijzen tegen de rebellen zijn.

‘Er zijn zware en concrete verdenkingen, maar er is nog geen onweerlegbaar bewijs. Ons onderzoek moet nog worden verdiept.’ Volgende maand brengt de commissie verslag uit en zal er meer duidelijk worden.

Ingrijpen

Eind april liet de Amerikaanse minister Chuck Hagel weten over informatie te beschikken waaruit blijkt dat in Syrië chemische wapens worden gebruikt.

President Barack Obama van de Verenigde Staten waarschuwde vorig jaar al te zullen ingrijpen als het land chemische wapens inzet.