Racistische kritiek op zwarte integratieminister Italië

01 mei 2013Leestijd: 2 minuten

De nieuwe Italiaanse minister van Integratie moest bij de start van haar ambtstermijn meteen een stevige racistische opmerking incasseren. Europarlementariër Mario Borghezio noemde Cécile Kyenge, de eerste zwarte minister van het land, ‘meer geschikt als huishoudster dan als minister’.

De europarlementariër deed die uitspraken op de Italiaanse financiële radiozender Radio 24.

Kyenge, geboren in Zaïre, tegenwoordig de Democratische Republiek Congo, werd zaterdag gepresenteerd als nieuwe integratieminister in het kabinet onder leiding van premier Enrico Letta.

Hypocriet links

Europarlementariër Borghezio van de rechtse afscheidingspartij Lega Nord vindt de benoeming van Kyenge ‘het symbool van hypocriet links’.

De nieuwe regering zou in de ogen van Borghezio illegale immigratie willen bevorderen. ‘Je mag al geen “neger” meer zeggen, gaan we straks illegalen ook met Uwe Excellentie aanspreken?’ riep de omstreden politicus in de radio-uitzending.

Naturalisatiewet

Kyenge zou van plan zijn de naturalisatiewet in Italië aan te passen. Op dit moment krijgt een pasgeboren kind alleen de Italiaanse nationaliteit als een van zijn ouders Italiaans is. Kinderen van immigranten krijgen de nationaliteit van hun ouders, ook als ze in Italië zijn geboren. De nieuwe minister zou de wet willen aanpassen, zodat in Italië geboren baby’s automatisch de Italiaanse nationaliteit krijgen.

Medicijnen

Kyenge woont sinds 1983 in Italië. Ze studeerde medicijnen in Rome. Zij is een van zeven vrouwelijke ministers, en is niet de enige genaturaliseerde Italiaanse van het kabinet.

De nieuwe sportminister, Josefa Idem, is een in West-Duitsland geboren olympische kanoër.