President Obama beperkt inzet van drones

23 mei 2013Leestijd: 1 minuut

De Verenigde Staten gaan drones zo min mogelijk inzetten buiten oorlogsgebieden. De onbemande vliegtuigjes mogen alleen gebruikt worden tegen leden van terreurnetwerk Al-Qa’ida of verwante groeperingen.

Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama donderdag in een toespraak aan de National Defense University in Washington.

Terrorisme

Obama verdedigde in zijn toespraak de inzet van drones tegen personen die van plan zijn de Verenigde Staten aan te vallen. De inzet van drones is tot nu toe altijd legaal en effectief geweest, maar dat de strijd tegen het terrorisme is veranderd, zegt Obama.

In het nieuwe beleid dat Obama presenteerde, is vastgelegd dat Amerika altijd met het land waar de drones in actie komen, overlegt. Obama wil voorkomen dat onschuldige burgers slachtoffer worden van acties met drones.

Gevangenis

Er is vaak kritiek op het gebruik van drones omdat bij de aanvallen regelmatig burgers om het leven komen. Dat is in het verleden onder meer gebeurd in Pakistan.

Obama zei verder te streven naar sluiting van de gevangenis Guantanamo Bay op Cuba. Volgens de president rechtvaardigt niets het openhouden van het complex, dat nooit had mogen worden geopend.