OM eist zes jaar cel en verbod op publieke functie Berlusconi

13 mei 2013Leestijd: 2 minuten

Zes jaar celstraf en een verbod voor het leven op een publieke functie voor Silvio Berlusconi wegens minderjarige prostitutie en machtsmisbruik. Met die eis kwam het Italiaanse Openbaar Ministerie (OM) maandag.

Volgens officier van justitie Ilda Boccassini staat het vast dat in de Villa San Martino in Arcore een prostitutienetwerk actief was rond de voormalige Italiaanse premier.

Er bestaat volgens haar ook geen twijfel over het feit dat Berlusconi hier sex heeft gehad met de toen minderjarige Karima El Mahroug, artiestennaam Ruby de Hartendief. In ruil kreeg zij hiervoor naast enkele ‘gunsten’ ook een totaal bedrag van 4,5 miljoen euro.

Machtsmisbruik

Het OM neemt de huidige leider van de centrumrechtse coalitie nog meer kwalijk dat hij zijn macht heeft misbruikt om het danseresje vrij te krijgen toen zij in een politiecel was beland.

Hij zou hebben gezegd dat Ruby het nichtje van Hosni Mubarak was en daarom maar beter vrijgelaten kon worden. Het meisje werd inderdaad direct vrijgelaten.

Nooit meer overheid

Hiermee heeft Berlusconi zich volgens het OM schuldig gemaakt aan de meest ernstige misdaad die een overheidsdienaar in Italië kan plegen: ‘Concussione’, in het Nederlands het beste te vertalen als machtsmisbruik. Het OM wil daarom dat Berlusconi nooit meer een publieke functie mag uitvoeren. Vanwege het machtsmisbruik moet de ex-premier vijf jaar de bak in. Met de minderjarige prostitutie komt daar nog een jaar bij.

Hetze

Berlusconi heeft zondag op zijn Canale 5 laten weten dat hij slachtoffer is van de grenzeloze hetze die linkse aanklagers al jaren tegen hem voeren.

Tijdens diezelfde uitzending zei Ruby dat zij nooit seks met Berlusconi heeft gehad. Criticasters spraken van ‘sovjet-televisie’ en een ‘dieptepunt voor de journalistiek’.

Volg Servaas van der Laan op Twitter