Man die Franse militair neerstak had religieus motief

29 mei 2013Leestijd: 1 minuut

De 22-jarige man die zaterdag in de zakenwijk La Défense in Parijs een militair in de nek heeft gestoken, deed dat uit religieuze overwegingen. Dat heeft de openbaar aanklager woensdag bekendgemaakt.

Op beelden van een bewakingscamera is te zien, hoe de man ‘een islamitisch gebed’ zegt kort voordat hij de militair steekt.

Radicale moslimorganisatie

Minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls maakte woensdag de arrestatie van de man bekend. Hij is woensdagochtend verhoord.

Volgens bronnen die bij het onderzoek naar de steekpartij betrokken zijn, is de man sinds drie of vier jaar lid van een radicale moslimorganisatie, maar hij zou geen voorstander van de gewelddadige strijd tegen niet-moslims zijn.

Crimineel

De man is een bekende van de politie. Hij is eerder aangehouden voor kleinere misdrijven, vooral diefstal. De politie kwam hem op het spoor door onderzoek van een tas met een mes en een fles drank die hij in de buurt van de plaats van het misdrijf had achtergelaten.

De 23-jarige Cédric Cordier werd gestoken terwijl hij in uniform op surveillance was in het kader van een antiterrorismeprogramma, waarbij militairen belangrijke plaatsen in Parijs in de gaten houden. Hij is maandag uit het ziekenhuis ontslagen.

Het incident deed denken aan de steekpartij in het Londense Woolwich. Daarbij kwam een militair om het leven.