Luchtaanval Israël op rakettentransport in Syrië

04 mei 2013Leestijd: 1 minuut

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben aanvallen uitgevoerd op een transport van raketten, die bedoeld waren voor de beweging Hezbollah in Libanon. Het is voor de tweede keer dit jaar dat Israël een aanval uitvoert in Syrië.

De toestemming voor de aanval op vrijdag, kwam donderdagavond na een vergadering van het veiligheidskabinet van premier Benjamin Netanyahu.

Hezbollah

Israël is bang dat Syrische wapens in handen vallen van Hezbollah in Libanon, bondgenoot van Iran. In januari bombardeerde Israël een konvooi in Syrië.

Het is niet duidelijk of de Israëlische straaljagers het Syrische luchtruim zijn binnengevlogen of dat wapens zijn gebruikt die over langere afstand een doel kunnen raken.

De Syrische ambassadeur bij de Verenigde Naties zei zich ‘op dit moment’ niet bewust te zijn van een Israëlische actie.

Dreigende tegenaanval

De eerdere Israëlische aanval in januari leidde tot felle protesten van onder andere Syrië en bondgenoten. Het land diende een officieel protest in bij de Verenigde Naties en dreigde met een tegenaanval.

Hezbollah sprak van ‘nieuwe zionistische agressie tegen Syrië’ terwijl Iran in de aanval het bewijs zag dat Israël en het Westen geen stabiliteit en veiligheid in Syrië willen.

De Arabische Liga deed het bombardement af als ‘schandalige agressie’.