John F. Kennedy had bewondering voor Hitler en fascisme

18 mei 2013Leestijd: 2 minuten

De jonge John Fitzgerald Kennedy had grote bewondering voor het werk dat Adolf Hitler in de jaren dertig in Duitsland verrichtte. Ook dacht hij dat het fascisme de juiste stroming was voor Duitsland en Italië.

Dat blijkt uit de dagboeken van de jonge Kennedy die zijn gepubliceerd in het boek John F. Kennedy. Unter Deutschen. Reisebücher und Briefe 1937-1945.

Zijn bewondering voor het Duitsland van Hitler wordt duidelijk in een verslag van een toeristische reis door het noorden van Italië die de latere president als twintigjarige maakt in augustus 1937.

Superieur ras

‘We zijn door de Reno-vallei getrokken en het is prachtig, onder meer vanwege de vele kastelen langs de route. De stadjes zijn stuk voor stuk beeldschoon, hetgeen bewijst dat de noordelijke rassen zeker superieur zijn aan de Romaanse,’ schrijft de Amerikaanse toerist enthousiast over het met Duitse invloeden doorspekte gebied. ‘Die Duitsers kunnen er wat van,’ vervolgt hij, ‘daarom moeten wij ons achter hen scharen, om ze te beschermen.’

Sigaren van Göring

Enkele jaren later keert Kennedy terug in Europa en bezoekt Adlerhorst, de Alpenresidentie van Hitler, ongeveer drie maanden nadat het nazi-regime is gevallen.

De dan achtentwintigjarige Kennedy rookt op een avond sigaren die hij naar eigen zeggen heeft gehaald uit de geblindeerde auto van Hitlers rechterhand Hermann Göring.

Bewondering

Op die avond bedenkt Kennedy zich dat de haat voor Hitler in de jaren zal omslaan in bewondering voor ‘een van de grootste persoonlijkheden uit de menselijke geschiedenis’. De Holocaust komt in de dagboeken van Kennedy nergens voor. ‘Deze opmerkelijke bewondering voor het fascisme is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk,’ zegt de Duitse samensteller van het boek in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De liefde van Kennedy voor Duitsland maakt hij in het jaar 1963 wereldkundig wanneer hij in Berlijn in een toespraak de beroemde woorden ‘Ich bin ein Berliner’ uitspreekt. Vijf maanden later werd de populaire Amerikaanse president in het Texaanse Dallas doodgeschoten.

Volg Servaas van der Laan op Twitter